Definim les emocions


Alegria

Amb alegria, la convivència és més fàcil i ens enfrontem als problemes de la vida des d’una actitud positiva. Per tant, estem més ben preparats per a fer-los front.La tristesa és una emoció que ens fa humans, perquè reconeixem la part menys agradable de la vida. El sentiment de tristesa no ens agrada, però, si la sabem compartir, també apareix la solidaritat que ens acosta a altres éssers humans.

TristesaFàstic

Quan una cosa ens fa fàstic, ens allunyem d’ella, la intentem evitar. Si és un fàstic justificat, millor descartar allò que ens el provoca, però sempre s’ha d’intentar que no se’ns descontrole i no exagerar el fàstic.La sorpresa pot estar provocada per un fet bo o dolent. Però és important sorprendre’s i que els fets del món no ens passen desapercebuts. Si no perdem la capacitat de sorpresa sempre viurem la vida d’una manera especial.

SorpresaIra

La ira, la ràbia o l’enuig ens allunya dels altres. Quan sentim ira cap a algú o alguna cosa és perquè hem reaccionat en contra d’això, però d’una manera poc recomanable. Podem no estar d’acord amb els altres, però des de la tranquil·litat i la comprensió i sense mostrar-nos irats.La por és una emoció que s’ha de controlar. Serveix per protegir-nos contra algun perill, però hem de saber-la gestionar perquè no paralitze les nostres accions i perquè si dominem la por podem actuar amb major llibertat.

PorAmor

L’afecte, l’estima, l’amistat o l’amor són diferents maneres d’estar a prop dels altres. L’amor fa que vulguem el millor per a les persones i per a les coses que ens importen i que en tinguem cura.L’excés d’estima pot desembocar en orgull, que seria així una emoció que ens fa situar-nos per sobre dels altres amb actitud de superioritat. Cal evitar aquest orgull. Hi ha un altre tipus d’orgull, que és un sentiment de satisfacció per alguna cosa ben feta.

OrgullVergonya

La vergonya no ajuda en les relacions personals i sol ser un símptoma de baixa autoestima o una expressió de la timidesa. Cal evitar la vergonya per viure sense complexos.L’enveja és el desig de posseir el que tenen els altres o de fer allò que fan. Provoca desassossec. Acceptar el que un té és una mostra d’humilitat i d’equilibri interior.

EnvejaRecursos interactius i activitats


logos eduCaixa

logos eduCaixa

logos eduCaixa

logos eduCaixa
Descobreix tot el projecte
"Educació socioemocional de la Fundació la Caixa al següent enllaç:


logos eduCaixa

Un aprenentatge que els ajuda a desenvolupar-se d'una manera competent en l'entorn (familiar, social, acadèmic i laboral, en el futur), els proporciona eines per afrontar conflictes i situacions adverses i els reforça l'empatia i la comprensió dels altres. El resultat individual de tot això és que els nens i els joves són més feliços, i el resultat col·lectiu és que permet construir un món més just, pacífic, productiu i sostenible. Aquest projecte d'educació socioemocional inclou una sèrie de recursos per treballar a l'aula: recursos físics (que es poden demanar en préstec) i recursos digitals (que es poden treballar en línia o prèvia descàrrega).